فوری/واریز یارانه نان به ازای هر نفر از این ماه | رقم نهایی یارانه نان هر نفر چقدر شد؟
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان گفت: راههای اختصاص هدفمند یارانه آرد و نان به اقشار نیازمند آن، باید بررسی شود.
کوروش خسروی در جلسه وبیناری آرد و نان با وزارت کشور اظهار کرد: لازم است در چنین جلساتی که با حضور کارشناسان و فعالان حوزه آرد و نان برگزار میشود، بخشی از زمان به ارائه تمهیدات هر استان در حوزه حذف یارانه آرد و نان و حرکت به سمت آزادپز اختصاص یابد.
وی افزود: در این زمینه باید با به اشتراکگذاشتن تجربیات هر استان، تدابیر لازم در این زمینه اندیشیده شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان با بیان اینکه در این جلسات میتوان بخش قابلتوجهی از مشکلات را حل کرد، ادامه داد: مطابق آمار سالانه ۲۲۰ هزار میلیارد تومان به یارانه آرد و نان اختصاص مییابد درحالی که با این اعتبار، میتوان کشور را تکان داد.
خسروی بیان کرد: باید بررسی شود که چگونه میتوان این یارانه را بهصورت هدفمند به اقشاری که به آن نیاز دارند، اختصاص داد و در جلسات بعدی لازم است در این زمینه تدابیری اندیشیده شود.
محسن ضیایی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان اصفهان نیز در این جلسه اظهار کرد: تقاضا داریم مواردی که گریبانگیر نانوایان و فعالان این حوزه در سطح کشور است، به سرعت ابلاغ و پیگیری شود.
وی افزود: از جمله این موارد میتوان به ضوابط اختصاصی آرد که موضوع تبصره چهار ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا است، اشاره کرد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان اصفهان ادامه داد: پیش از ابلاغ این موضوع، لازم است آموزشهای لازم به نانوایان ارائه شود.
ضیایی با اشاره به موارد مطرح شده از سوی سایر استانها پیرامون انواع آرد، بیان کرد: در حال حاضر هشت نوع آرد وجود دارد که در زمینه نرخگذاری خبازی، آرد نوع شش و گندمهایی که در مرکز به نرخ ۱۲ هزار تومان به ازای هر کیلو فروخته میشود، مشکلاتی وجود دارد.
وی افزود: در این زمینه باید با اتخاذ تصمیمات مناسب، از ایجاد سردرگمی جلوگیری کرد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان اصفهان با بیان اینکه استان اصفهان کمترین سرانه کشور در حوزه آرد و نان را دارد، تصریح کرد: این موضوع به دلیل برنامهریزی در حوزه فرهنگسازی و آزادپز بوده است، اما این واحدها به دلیل آنکه بخشی از گندم ۱۲ هزار تومان و بخشی از گندم آزاد کارخانجات استفاده میکنند، دچار مشکل هستند.
ضیایی افزود: تقاضا داریم که تکلیف نرخ گندم آزاد در اسرع وقت مشخص شود تا از سودجویی برخی افراد جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه در سامانه «نانینو» مشکلاتی وجود دارد که باید برطرف شود، گفت: در قانون نظام صنفی عنوان شده که اگر خریداری قصد خرید کالایی را داشت، باید از فروشنده فاکتور دریافت کند؛ از این رو لازم است تهیه کاغذهای مربوط به این سامانه مورد توجه قرار گیرد
بسیاری از کارشناسان حوزه آرد و نان معتقدند که با اجرای طرح آزادسازی و پرداخت یارانه مستقیم به خانوارها، شاهد کاهش حداقل یک میلیون تنی گندم، ۱۵ درصدی ضایعات، ارتقای کیفیت نان و جلوگیری از هدررفت حداقل ۱۵۰ همت یارانه در این بخش خواهیم بود.
براساس اعلام مرکز پژوهش های غلات ۱۵ تا ۲۰ درصد ضایعات آرد داریم که علل گوناگونی دارد، درحالیکه با آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه به حساب مردم، رقابت در بین واحدهای خبازی ایجاد می شود و در مقابل جلوی بسیاری از رانت و فسادها گرفته می شود. کمااینکه طی سال های ۸۹، ۹۰ و ۹۱ تجربه آزادسازی قیمت را داشتیم که با آزادسازی ۲.۵ میلیون تن گندم صرفه جویی شد که رقم قابل توجهی است.
بسیاری از کارشناسان حوزه آرد و نان براین باورند که با آزادسازی قیمت و پرداخت مابه التفاوت قیمت گندم آزاد و دولتی به مردم، ضایعات نان کاهش می یابد، اما در شرایطی که قیمت گندم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان است و با قیمت ۶۶۵ و ۹۰۰ تومان در اختیار واحدهای نانوایی قرار می گیرد یا قیمت سبوس بالاتر است، بدیهی است که هدررفت وجود دارد که این امر موجب شده تا میزان ضایعات ما نسبت به دیگر کشورها بالاتر باشد.
در این راستا سید عباس پرهیزگاری مدیرکل دفتر مطالعات بخش عمومی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفته بود: اکنون بیشتر منابع بودجه در قالب ارز ترجیحی و بخش اعظم اعتبارات گندم در قالب خرید نان است به طوریکه بیش از ۲۰۰ همت یارانه در قالب خرید نان انجام می شود و از طرفی به سبب ظرفیت محدود بودجه، اولویت بندی بیشتر به سمت مصرف کننده می آید.
به گفته پرهیزگاری، در حوزه یارانه نان هیچ تفاوتی بین انواع گندم قائل نشدیم، درحالیکه باید تلاش کنیم تا آرد کمتری مصرف شود.
محمدرضا مرتضوی رئیس انجمن صنفی آردسازان گفت: براساس اعلام سازمان برنامه و بودجه اجرای طرح هوشمندسازی واحدهای خبازی ۲۵ همت هزینه داشته، درحالیکه نتیجه ای در بر نداشته است و کماکان شاهدیم که هرکیلو نان با قیمت های مختلف از ۶ تا ۲۰ هزارتومان در سطح تهران عرضه می شود.
به گفته او، وقتی ۴۰۰ کیلو سهمیه به واحد نانوایی داده می شود، از این رو اگر قرار باشد این میزان سهمیه را بپزد، دخل واحد نانوایی جوابگوی هزینه اجاره یا کارگری نیست که همین امر باعث شده نانوایان با نرخ های مختلفی نان را عرضه کنند.
مرتضوی ادامه داد: زمانیکه حقوق کارگر و کارمند نصف تورم افزایش می یابد و از آن طرف می خواهند نان یارانه ای بدهند، درحالیکه با افزایش حقوق کارمندان و کارگران مطابق با تورم نیازی به پرداخت یارانه نیست. از طرفی بنابر آمارهای اعلامی در روز هر ایرانی ۳۰۰ گرم سهمیه نان دارد که مابه التفاوت ماهانه آن ۱۸۰ هزارتومان تفاوت است که باید مستقیم این یارانه را به افراد دهند و با آزادسازی نان جلوی تخلفات را بگیرند.
رئیس انجمن صنفی آردسازان با بیان اینکه پرداخت یارانه به واحدهای نانوایی راهکار جلوگیری از رانت و فساد در واحدهای نانوایی نیست، گفت:علی رغم آنکه بیش از ۲۰۰ همت یارانه به بخش نان داده می شود، اما نان با قیمت های مختلفی بدست مردم می رسد که در نتیجه مردم و نانوایان از این وضع ناراضی هستند، از این رو پرداخت یارانه مستقیم به خانوارها و آزادسازی تنها راهکار جلوگیری از رانت و فساد، کاهش مصرف گندم در واحدهای خبازی و ارتقای کیفیت محسوب می شود.
او با تاکید بر این موضوع که یارانه بخش نان مستقیم به مردم باید پرداخت شود، تصریح کرد: برای حل مشکلات حوزه آرد و نان، یارانه در بخش نان باید به مردم داده شود و از همان ابتدا اجرای هوشمندسازی در بهبود کیفیت آرد و نان اثری نگذاشته است و به رغممخالفت های فراوان این امر اجرا شد.
نظر شما