جزئیات مکالمه ترامپ و پوتین؛ از ایران و اوکراین چه گفتند؟

مکالمه ۹۰ دقیقه ای پوتین و ترامپ، چارچوب و سیاست های کلی دو کشور را حول مسئله ایران و اوکراین مشخص کرد.از جزئیات این مکالمه و تصمیم روسیه و امریکا چه می دانیم؟

جزئیات مکالمه ترامپ و پوتین؛ از ایران و اوکراین چه گفتند؟
پایگاه خبری تحلیلی عصر همگرایی:

در نخستین هفته های  دور دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ، تماس تلفنی ۹۰ دقیقه ای او با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به عنوان نقطه عطفی در روابط پرتنش واشنگتن و مسکو پس از جنگ اوکراین ثبت شد. این گفتگو نه تنها بر آینده جنگ اوکراین تأثیرگذار است، بلکه به مسائل حساسی مانند ایران، تبادل زندانیان، و همکاری های راهبردی میان روسیه و ایران پرداخته است. سخنگوی کرملین یک روز پس از تماس تلفنی حدود یک و نیم ساعته ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ رؤسای جمهور روسیه و آمریکا، جزئیات تازه‌ای از گفت و گوی سران دو کشور را ارائه کرد. از جزئیات این مکالمه چه می دانیم؟

۱.پایان جنگ اوکراین و آغاز مذاکرات فوری

ترامپ و پوتین بر ضرورت توقف «میلیون ها کشته» در جنگ اوکراین تأکید کردند و توافق کردند که تیم های مذاکره کننده دو کشور «بلافاصله» کار خود را آغاز کنند.  ترامپ نیز در پستی در شبکه های اجتماعی نوشت: «ما هر دو معتقدیم راه حل مسالمت آمیز امکانپذیر است و مذاکرات باید فوراً شروع شود». پوتین نیز از ترامپ برای دیدار در مسکو دعوت کرد و ترامپ پیشنهاد داد اولین نشست در عربستان سعودی برگزار شود.

 ۲.تبادل زندانیان و مسائل دوجانبه

در این مکالمه، تبادل زندانیان میان دو کشور نیز مورد بحث قرار گرفت. همزمان با این گفتگو، الکساندر وینیک، شهروند روس متهم به جرایم سایبری، در ازای آزادی مارک فوگل، معلم آمریکایی، از زندان ایالات متحده آزاد شد. کرملین این تبادل را گامی مثبت در بهبود روابط توصیف کرد.

 ۳.خاورمیانه و مسئله ایران

 موضوعات دیگری مانند اوضاع خاورمیانه، برنامه هسته ای ایران، و همکاری های انرژی نیز بخشی از گفتگوی دو رهبر بود. پوتین و ترامپ درباره تقویت همکاری در حوزه انرژی و تأثیر آن بر تنش های جهانی صحبت کردند.

 ۴.نقش ناتو و اروپا

 ترامپ در کنفرانس مطبوعاتی خود اعلام کرد که عضویت اوکراین در ناتو را «غیرعملی» می داند و از متحدان اروپایی خواست مسئولیت امنیت اوکراین را بر عهده بگیرند. این موضع با اظهارات پیت هگست، وزیر دفاع جدید آمریکا، همسو است که بازگشت اوکراین به مرزهای پیش از ۲۰۱۴ را «غیرواقع بینانه» خوانده بود. از این رو به نظر می رسد یکی از گام های مهم مورد توافق امریکا و روسیه، عدم پیوستن اوکراین در ناتو قرار گیرد.

جزئیات مکالمه ترامپ و پوتین درباره ایران

 اگرچه ایران محور اصلی گفتگو نبود، اما رهبر دو کشور به طور غیرمستقیم به تحولات مرتبط با کشورمان اشاره کردند. این در حالی است که  همزمان با نزدیک شدن به مراسم تحلیف ترامپ، ایران و روسیه توافقنامه مشارکت راهبردی جدیدی را در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ امضا کردند. این پیمان که جایگزین توافق ۲۰۰۱ شده، همکاری های امنیتی و دفاعی دو کشور را تقویت می  کند و پاسخ مشترکی به تحریمهای غرب محسوب می شود. ناظران سیاسی معتقدند که این توافقنامه با هدف کاهش فشار تحریم ها و تقویت موضع چانه زنی ایران در مذاکرات آتی طراحی شده است.

چه آنکه ترامپ نیز در مصاحبه ای با نیویورک پست درباره هرگونه توافق با ایران هشدار داد: «اگر به توافق برسیم، اسرائیل ایران را بمباران نخواهد کرد». او افزود که ترجیح می دهد از طریق مذاکره مانع دستیابی ایران به سلاح هسته ای شود، اما در عین حال تهدید کرد: «اگر مقامات آمریکایی هدف حمله قرار بگیرند، ایران محو خواهد شد».  

در همین حال بر اساس گزارش رسانه های غربی، ایران بیش از قبل خواهان تقویت همکاری های نظامی با روسیه شده است که این موضوع نگرانی هایی درباره عبور مسکو از «خطوط قرمز» امریکا در قبال ایران را ایجاد کرده است.

 

نظر شما