جیب بازنشستگان پر پول شد | واریزی ۶.۰۰۰.۰۰۰ میلیون تومانی برای بازنشستگان از امروز
نایب رئیس مجلس گفت: رئیس مجلس پیگیر اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان است و مذاکرات خوبی با دولت در این زمینه داشته است.
حسینعلی حاجیدلیگانی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی، گفت: طبق آئیننامه داخلی مجلس، باید دیوان محاسبات تا پایان شهریور ماه پیشنهاد خود درباره بودجه سالانه را به مجلس شورای اسلامی ارائه کند که تاکنون چنین گزارشی به نمایندگان داده نشده است.
وی ادامه داد: همچنین باید گزارش بودجه شرکتهای دولتی تا ۱۵ آبان ماه به مجلس شورای اسلامی تقدیم شود که این کار در سال گذشته انجام نشد.
نماینده مردم شاهینشهر در مجلس شورای اسلامی در ادامه خواستار تسریع در اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان شد.
حمیدرضا حاجیبابایی که ریاست جلسه را بر عهده داشت، در پاسخ به این تذکر، اظهار کرد: باید گزارش بودجه شرکتهای دولتی به مجلس شورای اسلامی ارائه شود. دولت هم باید لایحه بودجه سال آینده را در زمان مقرر به مجلس ارائه کند.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان مهم است. رئیس مجلس پیگیر موضوع متناسبسازی حقوق بازنشستگان و پرداخت مطالبات گندمکاران است و مذاکرات خوبی با دولت در این موارد انجام شده تا زودتر اجرایی شوند.
مرکز روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه کشور با صدور اطلاعیهای، از تنظیم قواعد و رویههای لازم برای اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان و صدور احکام جدید و پرداخت مطالبات بهزودی خبر داد.
براساس اعلام مرکز روابط عمومی، امور بینالملل و مدیریت دانش سازمان برنامه و بودجه کشور، در اطلاعیه این سازمان آمده است: «با توجه به اهمیت بالای موضوع معیشت بازنشستگان عزیز و در اولویت قرار داشتن اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان برای دولت و سازمان برنامه و بودجه کشور، اجرای این قانون بهزودی از طریق صدور احکام و پرداخت مطالبات بازنشستگان، سرعت میگیرد.»
در ادامه اطلاعیه روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه کشور آمده است: «به منظور اجرای قانون مذکور، اولاٌ، با تنظیم قواعد و رویههای لازم و تامین منابع مالی مورد نیاز برای اجرای قانون در سال جاری، ۴۰ درصد از متناسبسازی حقوق بازنشستگان با شاغلان انجام میشود. ثانیا با پیشبینی منابع مالی لازم در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ برای اجرای مرحله دوم متناسبسازی به میزان ۳۰ درصد، بخش دیگری از فرایند قانونی پیموده شده است. ثالثا، با صدور احکام جدید از سوی صندوقهای بازنشستگی، پرداخت مطالبات به زودی آغاز خواهد شد.»
در ادامه این اطلاعیه تصریح شده است: «با وجود اینکه مسیر اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان، مسیری سهل و آسان نیست و با پیچیدگیهای حقوقی و فنی روبهرو بوده است، دولت چهاردهم در تعامل با سایر قوای کشور، تمام تلاش خود را به کار بست تا سرعت چشمگیری در اجرای قانون ایجاد شود و پاسخ مناسبی به انتظارات به حق بازنشستگان گرامی داده شود.»
مرکز روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه در ادامه این اطلاعیه، از آغاز صدور احکام جدید حقوقی بازنشستگان در صندوقهای بازنشستگی در اسرع وقت خبر داده و گفته است: «انتظار میرود با توجه به تأمین منابع مورد نیاز و طراحی سازوکارهای عملیاتی مورد نیاز، بهزودی و پس از صدور احکام جدید در دستگاه های اجرایی، پرداخت مستمری بازنشستگان بر مبنای احکام جدید صورت گیرد.»
روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه کشور در پایان این اطلاعیه از صبوری و همراهی بازنشستگان گرانقدر در مسیر اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان، قدردانی کرده است.
واریز حقوق بازنشستگان با مبلغ جدید
عضو هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان کارگری گفت: به ما بازنشستگان کارگری در روزهای قبل از انتخابات ریاست جمهوری ۳ میلیون تومان تحت عنوان کمک معیشت دادند که در واقع همان علیالحساب متناسبسازی بود اما کشوریها و لشگریها تا امروز ۶ میلیون تومان بابت علیالحساب متناسبسازی گرفتهاند.
امسال وضعیت بحرانی معاش بازنشستگان کارگری تشدید شده است؛ بخش بزرگی از این بازنشستگان زیر ۱۱ میلیون تومان مستمری میگیرند و از مزایای مناسب محروماند؛ و این در حالیست که مطالبات اصلی این بازنشستگان از جمله پرداخت عیدی کارگری، اجرای ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی و این اواخر، اجرایی شدن متناسبسازی عادلانه علیرغم مطالبهگریهای فراوان برآورده نشده است.
ایلنا نوشت: ما خواستههای قانونی بازنشستگان و چالشهای بسیار آنها را با «احمد پنجکی» عضو هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان کارگری و نایب رئیس کانون بازنشستگان کارگری استان تهران در میان گذاشتیم. او معتقد است؛ باید قانون اجرا و تبعیض برطرف شود.
یکی از خواستههای بازنشستگان تامین اجتماعی که در ده سال گذشته بدون وقفه تکرار شده، پرداخت عیدی کارگری و برابر با مشمولان قانون کار است؛ در مورد عیدی، کارگران در زمان بازنشستگی «کارمند» به حساب میآیند و بسیار کمتر از عیدی کارگران شاغل نصیبشان میشود؛ پنجکی در ابتدای گفتگو به این مسئله میپردازد و در این رابطه میگوید: ما کارگران بازنشسته در زمان اشتغال تابع قانون کار بودیم و عیدی ما باید مطابق قانون کار پرداخت شود اما متاسفانه خلاف قانون، عیدی ما را برابر با عیدی بازنشستگان کشوری و لشگری میپردازند؛ ما بارها پیگیری کردیم ولی هنوز پاسخی نگرفتهایم.
او میافزاید: صحبت مدیران و کارشناسان تامین اجتماعی این است که باید از عیدی شاغلان بیمه کسر کنیم تا بتوانیم به شما بازنشستگان عیدی کارگری بدهیم؛ چون از عیدیِ آنها حق بیمه کسر نمیشود، منابع کافی برای پرداخت عیدی کارگری به بازنشستگان موجود نیست. کانونهای بازنشستگان در حال رایزنی هستند که ببینیم چطور این مشکل قابل حل است. ما میگوییم بازنشستگان کارگری تابع قانون کار هستند و سالها در کارگاههای صنعتی کشور کار کردهاند؛ چطور حالا در پرداخت عیدی کارمند به حساب میآیند؛ اگر کارمند هستند، چرا کف حقوق و مزایای مزدیشان به اندازه کارمندان بازنشسته نیست؟ نمیشود هرجا به نفع خودشان باشد، ما را دولتی به حساب بیاورند!
آیا تامین اجتماعی منابع دیگری برای پرداخت عیدی قانونی به مستمریبگیران خود ندارد منابعی مانند شرکتهای شستا و سرمایهگذاری در سایر حوزهها؟ پنجکی در پاسخ میگوید: منابع که دارند اما تامین اجتماعی الان حقوق ماهانه ما را با تاخیر میپردازد؛ همسانسازی را هم هنوز کلید نزدهاند؛ از ابتدای سال، مقامات از نمایندگان مجلس گرفته تا دولتیها پشت هم مصاحبه کردهاند که متناسبسازی از فروردین اجرایی میشود؛ بازنشستگان هربار که این صحبتها را میشنوند به کانونها میآیند اما خبری نیست!
اجرای همسانسازی برای بازنشستگان کارگری چالشهای بسیار دارد؛ هم قانونی و هم بودجهای و به نظر میرسد کار به این زودی به سرانجام نرسد؛ عضو هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان کارگری کشور در ترسیم این شرایط میگوید: متاسفانه تا این لحظه همسانسازی به علت بد محاسبه شدن فرمول و عدم اتخاذ راهکارهای عملی، اجرا نشده است؛ نه برای بازنشستگان کارگری و نه در صندوق کشوری و لشکری، همسانسازی محقق نشده است. ما یک مشکل خاص هم داریم؛ به ما باز نشستگان کارگری در روزهای قبل از انتخابات ریاست جمهوری ۳ میلیون تومان تحت عنوان کمک معیشت دادند که در واقع همان علیالحساب متناسبسازی بود اما کشوریها و لشگریها تا امروز ۶ میلیون تومان بابت علیالحساب متناسبسازی گرفتهاند.
رئیس کانون بازنشستگان کارگری شمیرانات اضافه میکند: ما فردا جلسهای با مدیرعامل تامین اجتماعی داریم؛ همسانسازی یکی از موضوعات اصلی آن نشست است؛ ما معتقدیم آنچه که قانون است و مجلس تحت عنوان همسانسازی یا متناسبسازی مصوب کرده باید اجرایی شود؛ ضمناً باید مشکل اجرای همسان سازی برای حداقلبگیران حل شود. حداقلبگیران در تامین اجتماعی جمعیت عظیمی هستند و باید همسانسازی مشمول حال آنها هم بشود؛ دولت پیشنهادی با قید دو فوریت به مجلس داده که برای حداقلبگیران نیز همسانسازی اجرایی شود منتها ظاهراً این پیشنهاد در مجلس گیر کرده؛ اگر نمایندگان مجلس به این پیشنهاد رای مثبت بدهند و آن را تصویب کنند، حداقلبگیران نیز مشمول افزایش همسانسازی خواهند شد. انتظار طولانی شده و هنوز مجلس تصمیمگیری نکرده است.
به گفته پنجکی، مزد بازنشستگان چه حداقلبگیران و چه سایر سطوح در سالهای اخیر به شدت از تورم عقب مانده؛ در حالیکه ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی به صراحت میگوید باید مستمری مطابق هزینههای زندگی باشد.
او ادامه میدهد: در سالهای گذشته تورم واقعی در حقوق بازنشستگان اعمال نشده و همیشه مستمریها کمتر از تورم افزایش یافته لذا امروز فاصله معیشت و مستمری بسیار زیاد است؛ این فاصله باید یکجا و به یک نحوی جبران شود. همسانسازی یا متناسبسازی نیز یکی از راهکارها برای جبران این فاصله است.
این فعال صنفی با بیان اینکه «دریافتی بازنشستهای که سال ۸۰ یا ۸۱ با سقف بیمه بازنشست شده با حقوق بازنشستهای که امسال با سقف بیمه بازنشست میشود فاصله بسیار دارد» میافزاید: هر دو در زمان اشتغال سقف بیمه را پرداختهاند اما در این میان به بازنشستگان قدیمی ظلم میشود؛ به همین دلیل باید حقوق بازنشستگان قدیمی به حقوق بازنشستگان اخیر که با آنها همردیف و همرتبه هستند، نزدیک شود و فاصله از میان برود. همسانسازی در تامین اجتماعی باید این هدف را تعقیب کند.
پنجکی تاکید میکند: همترازی ۹۰ درصدی که در قانون متناسبسازی آمده، چندان با وضعیت حقوقی و جداول مزدی بازنشستگان کارگری همخوانی ندارد؛ متاسفانه این مشکلات در قانون وجود دارد؛ برای بازنشستگان کارگری باید الزامات ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی مبنا قرار بگیرد به این معنا که حقوقها به سبد هزینههای زندگی نزدیک شود و به طور مشخص در مورد سایر سطوح، متناسب با حق بیمهای که پرداختهاند، مستمری بگیرند.
عضو هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان کارگری در ادامه میگوید: ما در حال رایزنی هستیم و فردا هم نشستی در کانون عالی با مدیرعامل سازمان داریم؛ در این نشست در مورد فرمولهای متناسبسازی و همچنین آن ۳ میلیون تومانی که به بازنشستگان لشگری و کشوری بابت علیالحساب متناسبسازی دادند ولی به بازنشستگان کارگری پرداخت نشد، صحبت خواهیم کرد؛ ما سه ماه (سه تا یک میلیون تومان) از تامین اجتماعی طلبکاریم؛ امیدواریم در این نشست به نتیجه برسیم.
به اعتقاد پنجکی، باید مشکلات قانونی همسانسازی رفع شود و سپس آن را به سرعت اجرایی کنند. او در پایان میگوید: اظهارنظرها و مصاحبههای مقامات در رابطه با متناسبسازی، بازنشستگان را سردرگم کرده است. باید هرچه زودتر به قانون عمل کنند و حقوق بازنشستگان کارگری را افزایش دهند.
نظر شما