ناگفتههای لاریجانی از علت ردصلاحیتش + فیلم
بگذارید خودشان تصمیم بگیرند، بگذارید اشتباه کنند، خودشان تصحیح میشوند و بلوغ پیدا میکنند.
علی لاریجانی در بخشی از گفتوگوی خود با ایرنا گفت: بگذارید خودشان تصمیم بگیرند، بگذارید اشتباه کنند، خودشان تصحیح میشوند و بلوغ پیدا میکنند. مرحوم شهید مطهری در یکی از آثارشان میگویند اینکه مردم در انتخابشان اشتباه کنند، حتی فردی که نامناسب است انتخاب کنند، صد بار هم اشتباه کنند، جای تأسف دارد ولی جای منع کردن ندارد. باید بگذارید خودشان بلوغ پیدا کند. این بلوغ اجتماعی خیلی چیز مهمی است و این باید تمرین کند تا بلوغ پیدا کند، در تمرین گاهی اشتباه هم میکند. وقتی ما متمرکز تصمیم میگیریم اشتباه نمیکنیم؟ پر از اشتباه است. ولی کارها را تا جایی که ممکن است واگذار کنید، ممکن است در مسائل امنیتی نتوانید واگذار کنید خصلتش تمرکز است. یا در حوزه دیپلماسی نتوانید واگذار کنید. اما در حوزه اقتصاد هم نمیتوانید واگذاری کنید؟ در حوزه تصمیمگیری در یک شهر اگر بگوییم ایکس ریال بودجه عمرانی دارد و خودتان تصمیم بگیرید این بودجه را برای کدام بخش عمرانی میخواهید مصرف کنید، این بهتر است یا ما در سازمان برنامه و یا مجلس بنشینیم و بگوییم که صدتا پروژه داریم به هرکدام یک میلیارد میدهیم و شما مجبورید همین یک میلیارد را خرج کنید. کدامش بهتر است؟
اینکه در دنیا حالت تمرکز را در یک بخشهایی حفظ کردند، در بخشهایی دادند به مردمی که خودشان به صورت محلی تصمیم بگیرند، بعد از یک تجربه طولانی رخ داده است. در قرن هجدهم حکومتهای متمرکز وجود داشت و بعدها رسیدند به اینکه این حکومتهای متمرکز ممکن است هم مشکلات سیاسی ایجاد کنند، هم گاهی جنگها را دامن بزنند و خوب هم گاهی تصمیم نمیگیرند. لذا یک بوروکراسی بوجود آوردند که این مجموعه نخبگانند. تقسیم کار کردند و یک سطحی از امور را واگذار کردند. نتیجه آن مشارکت بیشتر است. این به عدالت اجتماعی نزدیکتر است چون شما حضور مردم را روان میکنید. الان کسی میخواهد یک تصمیم برای سرمایهگذاری بگیرد باید کفش آهنی بپوشد و برود دنبال اجازه از اینجا. اما اگر واگذار کردید خیلی امور را به استانها، راحتتر تصمیم میگیرند.
مخالفین را برای خودتان نعمت بدانید
* خب الان سازوکاری برای نقش مردم وجود دارد؟ مثال عرض میکنم. همین قانون عفاف و حجاب، چطور مردم میتوانند نظرشان را پیاده کنند؟ چه سازوکاری وجود دارد برای رساندن صدای مردم به آن تصمیمگیرانی که در حوزههای مختلف در شوراهای مختلف هستد؟
- یک بخشی مربوط به سازوکارها و نظاماتی است که در قانون اساسی آمده است. مثلاً نمایندگان مجلس باید از متن مردم برآمده باشند و به طور واقعی اگر باشند باید صدای مردم باشند و نیازهای مردم را منعکس کنند و یا اعضای شورای شهر؛ شورای ده و شورای بخش و... اینها باز با رأی مردماند و باید علیالقاعده حامل آرای مردم باشند و البته مصالح را هم در نظر بگیرند. گاهی ممکن است مردم در موردی بخواهند میتنیگی بگذارند، در قانون اساسی هم آمده. بگذارند میتینگ داشته باشند و نظرشان را بگویند. رسانهها در جامعه ما خیلی مهماند. یعنی باید صدای مردم باشند. شما در ایرنا باید صدای مردم باشید. درست است که رسانه دولتی هستید، دولت باید خودش تابع آزادی فکر باشد.
* خودش منتخب مردم است.
- دولت باید علمدار آزادی فکر باشد و رسانهها باید صدای مردم را برسانند. ابزارهای مختلفی در این زمینه هست. مهم این است که مسئولان کشور باور کنند ما باید متناسب با فکر مردم و مصالح بتوانیم حرکت آینده را ترسیم کنیم. جای آن را میشود اقتباس کرد. ابنسینا در کتاب شفا بحثی دارد راجع به اینکه حکومتها چهطور میتوانند نظر مردم را بفهمند و یا مصالح کشور را درک کنند. ایشان معتقد است که یک شورای قانونگذاری یا ضوابطنویسی میخواهیم که باید از نخبگان باشند. ابنسینا نخبهگرا است در فکر سیاسی. ایشان میگوید نخبگان چگونه درک کنند، یک راه اینست که باید به نیازهای مردم مراجعه کنند. الان در جامعه اقتصاد مسأله اولی است، این را همه میفهمند. بنابراین در قانونگذاری، ضابطهگذاری و رشد اقتصادی باید محور باشد، دوم اینکه ببینیم سایر کشورها که مثل ما هستند چگونه تصمیم میگیرند؛ یعنی از تجربه بینالمللی استفاده کنیم و مهمتر اینکه باید ببینیم مخالفین کشور روی چه چیزی دست میگذارند؟ آنها روی نقاط ضعف دست میگذارند، مخالفین را برای خودتان باید یک نعمت بدانید. چون نقاط ضعفتان را نقد میکنند. شما باید امروز همان کار را بکنید. شما ببینید الان در منطقه و خارج از منطقه کشورهایی که وضعشان شبیه ماست چگونه پیشرفت میکنند و چه نظراتی را دنبال میکنند که حرکت سریع توسعه را دارند، از این تجربه هم باید استفاده کنید. هم داخل را باید ببینید و هم تجربه بینالمللی را استفاده کنید.
نظر شما