قرص فولیک اسید برای چیست؟ | بهترین زمان مصرف فولیک اسید
فولیک اسید یک ویتامین محلول در آب و فرم مصنوعی فولات است که از ویتامین های خانواده ی B محسوب می شود. انسان ها نیاز دارند تا فولات را از طریق رژیم غذایی دریافت کنند چراکه بدن ما به خودی خود قادر به تولید این ویتامین نمی باشد.
فولیکاسید یا ویتامین ب۹ یک ویتامین مهم است که باید بهاندازه کافی از آن داشته باشید تا سلولها و بافتهایتان خوب رشد کنند و مغزتان هم سالم بماند.
فولیک اسید چیست؟ چه تفاوتی با فولات دارد؟
فولیک اسید یک ویتامین محلول در آب و فرم مصنوعی فولات است که از ویتامین های خانواده ی B محسوب می شود.
انسان ها نیاز دارند تا فولات را از طریق رژیم غذایی دریافت کنند چراکه بدن ما به خودی خود قادر به تولید این ویتامین نمی باشد.
از جمله منابع طبیعی فولات می توان به غذاهایی چون اسفناج، کلم، بروکلی، آووکادو، میوه های سیتراته و تخم مرغ اشاره کرد.
همچنین این ویتامین به برخی منابع غذایی مانند آرد، غلات صبحانه و برخی نان ها نیز افزوده می شود.
از آنجایی که عمدتا افراد منابع فولیک اسید را به اندازه کافی دریافت نمی کنند و کمبود این ویتامین رایج است، استفاده از مکمل فولیک اسید نیز یکی دیگر از روش های دریافت فولیک اسید یا ویتامین B۹ به حساب می آید، که توسط پزشکان توصیه می شود.
فولیک اسید برای چیست؟
بدن انسان جهت تولید و ترمیم DNA، کمک به رشد و تکثیر سلول ها، تولید برخی پروتئین های خاص و کمک به بلوغ گلبول های قرمز خون به فولات نیاز دارد.
همچنین کمبود فولات عواقبی مانند کم خونی، افزایش خطر بیماری های قلبی – عروقی و برخی سرطان ها و همچنین بروز ناهنجاری هایی مانند نقص لوله ی عصبی در جنین مادران بارداری که فولات کافی دریافت نمی کنند را به همراه خواهد داشت.
قرص فولیک اسید برای چیست
به احتمال زیاد موثر است
کاهش سطح هموسیستئین
کاهش عوارض گوارشی ناشی از مسمویت با متوترکسات
کاهش ریسک تولد نوزاد با نقص لوله عصبی
احتمالا موثر است
بهبود حافظه و توانایی فکر کردن در افراد سالمند
بهبود علائم افسردگی
کاهش فشار خون
قرص فولیک اسید ۱ برای چیست
منظور از قرص اسید فولیک ۱، مکمل اسید فولیک ۱ میلی گرم یا ۱۰۰۰ میکروگرم است. موارد مصرف عبارتند از:
درمان کمبود اسید فولیک که ممکن است به دلیل رژیم غذایی نامناسب، جذب ناکافی (بیماری های دستگاه گوارش مانند اسپرو)، افزایش نیاز به فولات (بارداری و ..) یا افزایش دفع از بدن (دیالیز یا استفاده از بعضی داروها) به وجود آمده باشد
دوز نگهدارنده درمان کم خونی مگالوبلاستیک با کمبود فولات
پیشگیری از تولد نوزاد با نقص لوله عصبی
مصرف دوزهای بالاتر از ۱ میلی گرم اسید فولیک باید حتما زیر نظر پزشک انجام شود.
قرص فولیک اسید ۵ برای چیست
منظور از قرص اسید فولیک ۵، مکمل اسید فولیک ۵ میلی گرم یا ۵۰۰۰ میکروگرم است. موارد مصرف عبارتند از:
درمان کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک
پیشگیری از تولد نوزاد با نقص لوله عصبی در زنانی که احتمال بالای تولد نوزادانی با این نقص را دارند
تامین اسید فولیک در زمان درمان با داروهایی که سبب تخلیه اسید فولیک از بدن می شوند
توجه داشته باشید مصرف مکمل اسید فولیک ۵ میلی گرم حتما باید با دستور پزشک انجام شود
فولیک اسید برای مردان
افزایش قدرت باروری
نتایج یک مطالعه بر روی مردان نابارور در سال ۲۰۰۲ نشان می دهد که دریافت مکمل فولیک اسید و زینک سولفات می تواند تعداد اسپرم های نرمال مردان را تا ۷۴% افزایش دهد که این امر می تواند قدرت باروری را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
سلامت سیستم قلبی عروقی
با افزایش سن خطر بیماری های قلبی عروقی نیز افزایش می یابد که این مسئله در بین آقایان شایع تر است.
فولیک اسید نقشی حیاتی در تولید گلبول های قرمز بر عهده دارد که همین امر باعث می شود که این ویتامین به عنوان ترکیبی مهم در مبارزه با بیماری های قلبی – عروقی مطرح باشد. نتایج یک مطالعه ی متاآنالیز در سال ۲۰۱۶ نشان می دهد که مکملیاری با فولیک اسید سبب کاهش خطر سکته های قلبی به میزان ۱۰% و همچنین کاهش خطر بیماری های قلبی – عروقی به میزان ۴% می شود.
سایر فواید فولیک اسید
فولیک اسید برای مو
ریزش و سفید شدن موها امری رایج بین زنان و مردان است، خصوصا زمانی که افراد پا به سن می گذارند. بسیاری از مکمل ها با ادعای رفع مشکل ریزش و سفید شدن موها وارد بازار شدند که یکی از معروف ترین آنها مکمل فولیک اسید است. یکی از دلایلی که باعث می شود مصرف فولیک سلامت مو را ارتقاء دهد، نقش این ویتامین در رشد و تکثیر سلول هاست. برای مثال نتایج یک مطالعه بر روی ۵۲ خانم و آقا با موی سفید نشان می دهد که این افراد به طور قابل توجهی میزان فولات، ویتامین B۱۲ و بیوتین خون پائین تری نسبت به افراد مشابه که فاقد این اختلال بودند، داشتند. با این وجود مطالعات کمی در مورد نقش فولیک اسید در حفظ سلامت کلی، ریزش و سفید شدن مو ها در دست می باشد، بنابراین نیاز است تا با انجام مطالعات بیشتر و با کیفیت بالاتر اطلاعات دقیق تری در این مورد به دست آید.
فولیک اسید برای کم خونی
کمبود فولات در بدن سبب ایجاد اختلالی به نام آنمی (کم خونی) وابسته به فولات می شود. وجود مقادیر کافی فولات برای تولید گلبول های قرمز جدید لازم و ضروری است. بدن انسان به گلبول های قرمز نیاز دارد تا بتواند اکسیژن را به بافت ها و ارگان های مختلف منتقل کند. کاهش تعداد گلبول های قرمز سبب ایجاد حالتی تحت عنوان آنمی می شود که در این حالت فرد احساس ضعف و خستگی دارد.
فولیک اسید برای پوست
پیشتر اشاره کردیم که دریافت مقادیر کافی فولیک اسید برای رشد و تکثیر سلول ها لازم و ضروریست. واضح است که هرچه نرخ از بین رفتن و بازتولید (Turn over) سلولها بیشتر باشد اهمیت فولیک اسید در آن بافت یا ارگان بیشتر خواهد بود. پوست یکی از بافت هایی است که سلول های آن به سرعت از بین رفته و مجددا تولید می شود ( به اصطلاح Turn over بالایی دارد) بنابراین برای حفظ سلامت و انسجام پوست نیاز داریم تا مقادیر کافی فولات در طول روز مصرف کنیم. فولیک اسید همچنین سبب تحریک تولید پروتئین کلاژن نیز می شود، کلاژن مهم ترین پروتئین پوست محسوب می شود و از پیری پوست جلوگیری می کند.
فولیک اسید برای پریودی و دوران قاعدگی
محققان نشان دادند که دریافت فولیک اسید با طول مدت چرخه ی قاعدگی در خانم ها مرتبط است. افزایش دریافت فولیک اسید سبب پایدار شدن طول مدت قاعدگی در خانم ها می شود. گزارش ها همچنین نشان می دهند خانم های با دریافت های بالاتر فولیک اسید چرخه های قاعدگی بلند مدت تری را تجربه می کنند. چرخه های قاعدگی کوتاه مدت خطر اختلالاتی همچون اندومتریوزیس را افزایش می دهد.
فولیک اسید برای کودکان
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد دریافت مقادیر کافی فولیک اسید جهت تولید و ترمیم DNA و همچنین رشد و تکثیر سلول ها بسیار حائز اهمیت است. پر واضح است که کودکان در سن رشد می بایست دریافت کافی از این ویتامین داشته باشند تا رشد و تکثیر سلولهایشان با اختلال مواجه نشود. کمبود فولات با اختلالاتی همچون کم خونی، به تعویق افتادن رشد، اسهال، نوروپاتی محیطی، آشفتگی ذهنی و افسردگی همراه خواهد بود. همچنین نوزادان مادران بارداری که در زمان بارداری به میزان کافی فولیک اسید دریافت نکرده اند، خطر بالاتری برای مواجهه با اختلال نقص لوله ی عصبی خواهند داشت.
عوارض فولیک اسید
هر دارو به موازات اثرات درمانى ممکن است باعث بروز برخى عوارض ناخواسته نیز شود. اگر چه همه این عوارض در یک فرد دیده نمى شود ولى در صورت بروز عوارض جانبى زیر با پزشک یا داروساز تماس بگیرید:
تب، ضعف و احساس ناخوشی، قرمزی پوست، تنگی نفس، راش پوستی یا خارش، احساس گرفتگی در سینه، دشواری در تنفس، خس خس سینه
چه ساعتی از روز قرص اسید فولیک بخوریم
مکمل اسید فولیک را می توان در هر زمانی از شبانه روز، قبل یا بعد از غذا با مقدار کافی آب مصرف کرد.
اگر هر روز اسید فولیک مصرف می کنید بهتر است آن را در یک ساعت مشخص و ثابت استفاده کنید.
قرص فولیک اسید را صبح بخوریم یا شب؟
اگر فولیک اسید را جهت اهداف درمانی و طبق توصیه ی پزشک مصرف می کنید بهتر است از دستور پزشک در مورد زمان مصرف مکمل پیروی کنید، اما در صورتیکه جهت حفظ سلامت عمومی بدن از این مکمل استفاده می کنید بهتر است فولیک اسید را در اوایل روز مصرف کنید تا در طول روز زمان کافی جهت هضم، جذب و متابولیسم آن داشته باشید.
نظر شما