طرز تهیه دلمه کلم | راز خوشمزه شدن دلمه خانگی
حتما با انواع دلمه های ایرانی آشنایی دارید. بعضی دلمه ها مثل دلمه برگ مو و کلم با برگ تهیه میشن. بعضی هم با سبزیجاتی مثل بادمجون، کدو و گوجه. از نمونه هاش میشه به دلمه بادمجون و کدو قایقی یا کدوی شکم پر اشاره کرد. اما حالا بریم سراغ دلمه کلم. خوبی این نوع دلمه اینه که کلم در تمام طول سال در دسترس هست و از نظر قیمت هم به صرفه است.
پس هر وقت اراده کنید میتونید دلمه کلم درست کنید. مواد داخل دلمه ها شبیه هم هستن و معمولا از برنج، گوشت، لپه، عدس یا باقالی داخل دلمه استفاده میشه. معمولا مقداری سبزی معطر هم استفاده میکنن که اینجا از شوید و نعنا استفاده شده. با این حال شما میتونید به سلیقه خودتون مواد داخلی دلمه کلم رو انتخاب کنید.
حتی میتونید دلمه بدون گوشت درست کنید. برای تزئین دلمه هم میتونید کلی خلاقیت های مختلف به خرج بدید. مثلا میتونید چند تا دلمه فلفل هم در کنارش درست کنید تا سفره تون جلوه و رنگ آب متنوع و قشنگ تری پیدا کنه.
مواد اولیه دلمه کلم
کلم ۱ عدد
گوشت چرخ کرده ۳۰۰ گرم
برنج نیم دانه ۱/۲ پیمانه
لپه ۱/۳ پیمانه
سرکه سفید ۱/۲ پیمانه
رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذاخوری
شکر ۳ قاشق غذاخوری
پیاز ۲ عدد
سبزی خشک (نعنا و شوید) به مقدار لازم
آلو خورشتی، نمک و فلفل مقدار لازم
طرز تهیه دلمه کلم
مرحله اول:
کلم را بشویید. برگ های رویی و سر آن را جدا کنید. کلم را درون دیگ آب و نمک در حال جوشیدن بیاندازید (میتوانید برای خوش رنگ شدن کلم کمی زردچوبه اضافه کنید). پس از حدود ۱۵ دقیقه کلم را از آب جوش خارج کنید و با اب سرد آبکشی نمایید.
مرحله دوم:
پیاز را خرد کنید و در روغن تفت دهید تا نرم شود. سپس گوشت چرخ کرده را اضافه کنید. نمک و فلفل بریزید و با حرارت ملایم مخلوط کنید و تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
مرحله سوم:
لپه را از چند ساعت قبل خیس کنید. سپس لپه ها را بپزید تا نرم شوند (لپه ها پخته باشند اما له نشوند). برنج را نیز ۱ ساعت درون آب و نمک خیس کنید. برنج های نیم دانه، لپه های پخته، زرشک و سبزی ها را به گوشت اضافه کنید و تفت دهید تا طعم همه مواد با هم ترکیب شود.
مرحله چهارم:
برگ های کلم را جدا کنید و داخل هر برگ را با مقداری از مواد دلمه پر کنید. سپس برگ کلم را جمع کنید. تمام دلمه ها را به همین صورت آماده کنید.
مرحله پنجم:
دلمه ها را درون قابلمه بچینید (سر دلمه ها به سمت ته قابلمه باشد تا حین پخت باز نشوند). سپس سس دلمه (مخلوط سرکه، شکر، رب گوجه فرنگی و ۲ لیوان آب ) را روی آنها بریزید. در صورت تمایل مقداری آلو و پیاز داغ درون سس دلمه میتوانید اضافه کنید (هم سس دلمه غلیظ میشود و هم طعم بهتری خواهد داشت). برای تهیه دلمه کلم با چاشنی سماق قسمت نکته های آخر این مطلب را بخوانید.
یک بشقاب را به صورت برعکس روی دلمه ها قرار دهید تا حین پخت از هم نپاشند. حرارت را ملایم کنید و به مدت ۱ ساعت دلمه ها را بپزید سپس درون ظرف بکشید و سرو کنید.
نکته های کلیدی تهیه دلمه کلم:
- اگر از برنج معمولی استفاده میکنید باید برنج را به صورت آبکشی آماده کنید ( برنج را با آب زیاد بپزید. وقتی برنج را میان دو انگشت بفشارید باید اطراف ان نرم و مغز ان کمی خام باشد. در این مرحله آن را آبکشی کنید).
- به جای سبزی خشک میتوانید از سبزی دلمه تازه یعنی نعنا، گشنیز، جعفری با کمی ترخون و تره هم استفاده کنید.
- به جای سس گوجه میتوانید از سس سماق هم استفاده کنید که طعم خیلی خوبی به دلمه کلم میدهد. برای این کار داخل یک تابه یا قابلمه کوچک یک پیمانه آب بریزید.یکی دو قاشق دانه درشت سماق اضافه کنید و بگذارید یکی دو جوش بزند. سپس آن را از صافی رد کنید و روی دلمه ها بریزید. اگر دلمه شیرین دوست دارید میتوانید یک قاشق شکر به این سس اضافه کنید.
نظر شما