درد نوک سینه

عوامل درد نوک سینه نشانه در زنان و مردان چیست؟ | ره های درمانی درد نوک سینه

عوامل درد نوک سینه نشانه در زنان و مردان چیست؟ | ره های درمانی درد نوک سینه

درد نوک سینه می‌تواند با علائم و نشانه‌های دیگری مانند درد کل سینه، خروج ترشحات از نوک سینه، بروز توده در سینه، خارش یا تغییرات پوستی در ناحیه آرئول (هاله قهوه‌ای رنگ دور نوک پستان) همراه باشد.

درد نوک سینه می‌تواند با علائم و نشانه‌های دیگری مانند درد کل سینه، خروج ترشحات از نوک سینه، بروز توده در سینه، خارش یا تغییرات پوستی در ناحیه آرئول (هاله قهوه‌ای رنگ دور نوک پستان) همراه باشد. مثلا عفونت پوست سینه یا خود بافت سینه می‌تواند باعث احساس درد در نوک سینه شود.

درد نوک سینه نشانه چیست؟

فعالیت جنسی یا پوشیدن لباس‌های زیر تنگ یا نامناسب، می‌تواند پوست نوک پستان را تحریک کند و منجر به احساس درد شود. اغلب خانم‌ها در زمان‌های خاصی از چرخه قاعدگی یا در اوایل بارداری در ناحیه نوک پستان احساس حساسیت بیش‌از‌حد می‌کنند. درد نوک سینه یکی از علایم بارداری و بیماری‌هایی مانند بیماری پاژه است.

شیردهی در برخی از موارد می‌تواند منجر به چروک شدن یا ترک خوردن نوک سینه‌ها شود که دردناک است. اگرچه سرطان سینه معمولاً باعث درد نوک پستان نمی‌شود، اما سرطان سینه التهابی می‌تواند با درد، قرمزی، گرمی و تورم سینه همراه باشد.

به جز سرطان سینه، بقیه موارد به‌راحتی قابل کنترل هستند. هرگونه تاخیر در روند تشخیص و درمان سرطان سینه امکان از دست دادن کل بافت سینه را افزایش می‌دهد. به‌همین‌دلیل، نسبت به ساده‌ترین علائم خود مانند درد نوک سینه نیز حساس باشید!

علت سفت شدن و درد نوک سینه کاملا متغیر است. شایع‌ترین علل درد نوک پستان شیردهی، فعالیت جنسی و استفاده از لباس زیر نامناسب به‌خصوص هنگام انجام فعالیت‌های ورزشی است. بنابراین، بهترین راه برای شناسایی علت درد نوک سینه این است که در نظر بگیرید قبلا چه کاری انجام ‌داده‌اید. در ادامه به جزئیات هرکدام از علل رایج و نادر درد نوک پستان اشاره خواهیم کرد.

درد نوک سینه

شقاق یا شکاف نوک پستان از علل درد نوک سینه

امشکل شقاق یا زخم نوک سینه اغلب در اثر سایش لباس روی نوک سینه‌ها ایجاد می‌شود. معمولا هر دو نوک پستان درگیر می‌شوند و افرادی‌که به‌صورت حرفه‌ای ورزش می‌کنند (به‌خصوص دوندگان) با آن مواجه می‌شوند. احتمال بروز آن در مردان نیز وجود دارد و با علائمی مثل قرمزی، خونریزی جزئی و التهاب همراه است.

تنها راه درمان خانگی درد نوک پستان در این شرایط، استفاده از کرم‌های ضد التهاب و مرطوب‌کننده، لباس زیر نرم و منعطف به همراه بانداژ مخصوص قبل از شروع فعالیت است.

عفونت نوک سینه از علل درد نوک سینه

ماستیت (Mastitis) یک نوع بیماری التهابی و عفونی است که در مجاری پستان‌ها بروز می‌کند. اغلب در اثر وجود آسیب در بافت خارجی یا داخلی پستان، مصرف زیاد آنتی‌بیوتیک و داشتن سابقه ابتلا به انواع عفونت، باعث درد در کل پستان یا نوک پستان می‌شود.

اصولا نوک سینه‌ها می‌توانند درگیر انواع عفونت‌های پوستی شوند، به‌خصوص اگر قبلاً تحریک شده یا ترک خورده باشند. به عنوان مثال، بروز بیماری قارچی برفک دهان در نوزادان شایع است. هنگامی‌که نوزاد شیر می‌خورد، نوک سینه مادر تحریک شده و زمینه انتقال قارچ کاندیدا آلبیکنس فراهم می‌شود. با تکثیر قارچ در نوک سینه خروج ترشحات، قرمزی، تورم و احساس درد طبیعی است.

گاهی عفونت سینه به‌خصوص نوک سینه در اثر تجمع شیر بروز می‌کند. در این شرایط، باکتری‌ها در بافت سینه رشد کرده و مادر در اثر ماستیت دچار تب یا لرز، تورم بیش‌ازحد سینه، قرمزی نواحی از سینه و غیره می‌شود.

اگر فکر می‌کنید ممکن است عفونت سینه داشته باشید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. روند درمان معمولاً شامل تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌ها است.

واکنش‌های آلرژیک از علل درد نوک سینه

برخی از افراد به صابون‌ها، مواد شوینده لباسشویی، نرم‌کننده‌ها یا لوسیون‌ها حساسیت دارند که در نهایت باعث ایجاد بثورات پوستی، قرمزی یا خارش می‌شود. نوک سینه‌ اغلب اولین ناحیه‌ای است که در اثر آلرژی‌ تحریک می‌شود و مهم‌ترین علامت آن درد نوک سینه است.

واکنش‌های آلرژیک

برای درمان خانگی درد نوک پستان در این شرایط از تماس پوستی با مواد بهداشتی جلوگیری کنید یا از داروهای موضعی ضد آلرژی استفاده کنید.

درد نوک سینه

درماتیت آتوپیک از علل درد نوک سینه

درماتیت آتوپیک که به نام اگزما نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که منجر به پوسته‌پوسته شدن و خارش پوست می‌شود. این عارضه می‌تواند یک یا هر دو نوک پستان را درگیر کند.

اکثر بیمارانی که درماتیت آتوپیک نوک پستان دارند، درماتیت آتوپیک در سایر قسمت‌های بدن خود نیز دارند. درمان اگزما ممکن است دشوار باشد. برخی از داروهای بدون نسخه وجود دارند که می‌توانند کمک‌کننده باشند، اما برای موارد مزمن ممکن است مراجعه به پزشک ضروری باشد. معمولا علت درد نوک سینه در نوجوانان، واکنش‌های آلرژیک یا درماتیت آتوپیک است.

آفتاب‌سوختگی از علل درد نوک سینه

گاهی علت سفت شدن و درد نوک سینه مردان آفتاب‌سوختگی است، زیرا پوست نوک سینه بسیار حساس است. بنابراین اگر قصد آفتاب گرفتن کنار ساحل را دارید، حتما از ضد آفتاب استفاده کنید.

تغییرات هورمونی از علل درد نوک سینه

درد نوک سینه قبل از پریودی و در دوران بارداری بسیار شایع است. علت درد نوک سینه قبل پریود، افزایش هورمون‌های جنسی، تجمع آب میان‌بافتی در مجاری پستانی و تورم است. سینه‌ها سه تا پنج روز قبل از شروع پریودی درد می‌گیرند و معمولا این درد به مدت ۱ تا ۲ روز بعد از پریودی ادامه پیدا می‌کند. بنابراین، علت درد نوک سینه بعد از پریود نیز می‌تواند تغییرات هورمونی باشد.

اگرچه این مسئله کاملا طبیعی است اما اگر تا یک هفته بعد از پریودی ادامه پیدا کرد حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان اطلاع دهید.

اگر باردار شوید، سینه‌های شما ممکن است در سه ماهه اول حاملگی با افزایش تولید هورمون حساس شوند و درد بگیرند. حساسیت سینه یکی از اولین علائم بارداری برای بسیاری از زنان است. بنابراین، نگران درد نوک سینه در اوایل بارداری نباشید. برای درمان خانگی درد نوک پستان در اثر تغییرات هورمونی، راهکارهای زیر موثر هستند:

مصرف کافئین را قطع کنید

از رژیم غذایی کم‌چرب استفاده کنید

مصرف نمک را کاهش دهید

از سیگار کشیدن خودداری کنید

یک مسکن بدون نسخه مصرف کنید

شیر دادن به نوزاد از علل درد نوک سینه

تغذیه با شیر مادر یکی از علل شناخته شده درد نوک سینه است. شیردهی و حتی دوشیدن شیر به کمک پمپ مخصوص می‌تواند منجر به شقاق سینه، ترک خوردن، تحریک، احساس درد و گاهی خونریزی نوک سینه‌ها شود. معمولا آشنایی با روش صحیح شیردهی می‌تواند به جلوگیری از این مسئله کمک کند. پس حتما با پزشک یا ماما مشورت کنید. گاهی علت درد مدوام نوک پستان هنگام شیردهی، مشکلات فک یا دندان نوزاد است که مانع از چسبیدن صحیح فک نوزاد به نوک پستان در هنگام شیردهی شود.

فعالیت جنسی از علل درد نوک سینه

لمس نوک پستان در طول رابطه جنسی می‌تواند منجر به تحریک و درد نوک سینه شود. معمولاً این مشکل فقط برای مدت کوتاهی باقی می‌ماند و به مرور زمان با مصرف کرم‌های مرطوب‌کننده به‌صورت خود‌به‌خود برطرف می‌شود.

درد نوک سینه

بیماری پاژه از علل درد نوک سینه

برخی از علل درد نوک پستان کمتر شایع هستند و برای تشخیص صحیح نیاز به مراجعه به پزشک دارند. اگر درد نوک سینه با تغییر شکل یا خروج ترشحات همراه باشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

بیماری پاژه (Paget’s disease) یک مورد نادر است که می‌تواند علت سفت شدن و درد نوک سینه در زنان باشد. این بیماری می‌تواند هم غدد پستانی و هم محیط خارجی پستان را تحت تاثیر قرار دهد. هنگامی‌که نوک پستان درگیر می‌شود، بیماری پاژه خارج پستانی در نظر گرفته می‌شود و ارتباط زیادی با سرطان دارد.

این شرایط می‌تواند باعث تغییر شکل نوک پستان، قرمزی، پوسته‌پوسته شدن نوک پستان شود که شبیه اگزما به نظر می‌رسد. به‌همین‌دلیل، معمولا پزشک برای تشخیص دقیق‌تر دستور انجام نمونه‌برداری برای پاتولوژی را می‌دهد.

آدنوماتوز فرسایشی نوک پستان (EAN) علت درد نوک سینه

این عارضه نادر نیز یک نوع تومور خوش‌خیم نوک پستان است که ممکن است با پیشرفت بیماری باعث درد نوک سینه شود. در صورت مشکوک شدن پزشک، نتیجه نهایی بیوپسی و پاتولوژی نشان می‌دهد که علت درد نوک پستان شما بیماری پاژه است یا این نوع تومور خوش‌خیم!

نحوه صحیح تشخیص علت درد نوک سینه

توصیه می‌کنیم حتی برای درمان علل رایج درد نوک سینه نیز به پزشک مراجعه کنید. زیرا گاهی مثلا علت درد نوک سینه سمت چپ اصلا موارد ذکر شده نیست و به مشکلات قلبی و عروقی مربوط است.

تشخیص علت درد نوک سینه

برای تشخیص درد نوک پستان، پزشک در مورد سابقه پزشکی شما می‌پرسد و یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. ممکن است پزشک برای تعیین علت درد نوک پستان، آزمایشاتی مانند تصویربرداری یا بیوپسی انجام دهد. آزمایش‌های تصویربرداری می‌تواند شامل ماموگرافی یا سونوگرافی باشد.

روش‌های درمانی موثر برای درمان درد نوک سینه

نحوه درمان به علت سفت شدن و درد نوک سینه بستگی دارد. گزینه‌هایی مانند:

استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده، ضد التهاب یا ضد آلرژی برای درمان شقاق یا اگزما نوک سینه تحت نظر پزشک

استفاده از ضد آفتاب، سوتین‌های ورزشی و لباس‌های نخی مناسب برای کاهش حساسیت نوک سینه

مشاوره با پزشک برای بهبود روند شیردهی و کنترل شقاق نوک سینه

استفاده از مسکن برای بهبود درد نوک سینه ناشی از تفییرات هورمونی قبل از قاعدگی

انواع سرطان نوک سینه اغلب با جراحی، پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی درمان می‌شوند

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر شما با وجود اینکه هرگونه فعالیتی که ممکن است باعث درد نوک پستان شود را متوقف کرده‌اید و همچنان بیش از ۷۲ ساعت است که درد نوک سینه به همراه ترشحات، خونریزی یا قرمزی دارید، باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد.

همچنین اگر درد نوک پستان دلیل واضحی نداشته باشد و فقط یک نوک پستان را تحت تاثیر قرار دهد، احتمالا باید به پزشک متخصص داخلی یا انکولوژی مراجعه کنید.

مادران شیردهی که مدام درد نوک پستان را تجربه می‌کنند باید با یک مشاور شیردهی یا متخصص اطفال صحبت کنند.

نظر شما