حس بویایی

دلایل از دست دادن حس بویایی چیست؟ | درمان بازگشت حس بویایی

دلایل از دست دادن حس بویایی چیست؟ | درمان بازگشت حس بویایی

از دست دادن حس بویایی که با نام آنوسمیا (anosmia) نیز شناخته می‌شود، یکی از بیماری‌هایی است که هر فردی یک یا چند بار در عمر خود تجربه کرده است.

از دست دادن حس بویایی که با نام آنوسمیا (anosmia) نیز شناخته می‌شود، یکی از بیماری‌هایی است که هر فردی یک یا چند بار در عمر خود تجربه کرده است. طی ابتلا به این بیماری، حس بویایی فرد به مدت چند روز تا چند هفته از دست می‌رود. البته در برخی مواقع هر چند کم، شاهد آن هستیم که حس بویایی فرد به طور کلی از بین رفته و شخص دیگر قادر به حس بویایی نیست.

دلایل از دست دادن حس بویایی چیست؟ 

یکی از شایع‌ترین علت از دست دادن حس بویایی در سرماخوردگی است که اکثرا در فصول سر سال باعث ایجاد این بیماری می‌شود. در طی چند سال گذشته به علت پاندمی کووید ۱۹، ابتلا به بیماری آنوسمیا بسیار بیشتر شده و به جرئت می‌توان گفت که از دست دادن حس بویایی کرونا را اکثر مردم جهان که به این بیماری دچار شدند، تجربه کردند. در این مقاله ما می‌خواهیم ضمن بررسی کامل علائم و علل ابتلا به بیماری آنوسمیا به سؤالاتی از قبیل بیماری آنوسمیا چیست؟ از دست رفتن حس بویایی خطرناک است؟ از دست دادن حس بویایی تا کی ادامه دارد؟ و راه و روش‌های درمان آنوسمیا چیست؟ 

چه علائمی نشان دهنده ی آنوسمیا است؟

از دست رفتن حس بویایی یا ضعیف شدن آن نمونه بارز و واضح بیماری آنوسمیا است. در نتیجه اگر فردی اختلالی احساس کند در سیستم بویایی‌اش اختلالی پیش آمده بایتی به یک پزشک مراجعه کند. چرا که به احتمال زیاد وی به آنوسمیا مبتلا شده است. از دیگر نشانه‌ها و علائم ابتلا به این بیماری احساس بوی بد است. به‌طوری‌که فرد با بو کردن یک چیز طبیعی و نرمال، حس بوی بدی را دریافت می‌کند در حالی که بقیه افراد احساس بدی در مورد بوی آن ندارند. حتی در برخی موارد هم حس بوی بد ناخودآگاه در مشام فرد می‌پیچد. از این دو مورد به عنوان علائم ابتلا به بیماری آنوسمیا یاد می‌شود. از این رو شما هم اگر هر یک از این علائم را در خود مشاهده می‌کنید بهتر است اولاً به صورت خانگی به درمان آن پرداخته و اگر نتیجه مثبتی را مشاهده نکردید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. قبل از شروع درمان خانگی، مشورت کردن با یک پزشک آنلاین توصیه می‌شود.

دلایل بسیار زیادی وجود دارد که باعث از دست دادن حس بویایی می‌شود. در واقع به دلیل آنکه آسیب‌های مختلفی می‌توانند منجر به نابویایی شوند، از رو پزشکان نیز دلایل زیادی را برای ابتلا به آن توصیف کرده‌اند. از جمله از علل از دست دادن حس بویایی عبارت‌اند از:

حس بویایی

تحریک غشاهای مخاطی پوشاننده بینی

تحریک غشاهای مخاطی پوشاننده‌ی بینی را می‌توان یکی از رایج‌ترین دلایل از بین رفتن حس بویایی دانست. نابویایی که تحت اثر این عامل به وجود می‌آید موقت بوده و پس از مدتی فرد حس بویایی فرد بر می‌گردد. البته استفاده از روش‌های درمانی مختلف می‌تواند برگشت حس بویایی را سریع‌تر کند. موارد بسیاری هستند که می‌توانند غشاهای مخاطی بینی را تحریک کنند. از جمله از این موارد عبارت‌اند از:

عفونت‌های سینوسی

سرماخوردگی‌های معمولی

مصرف دخانیات

آنفولانزا

آلرژی

سینوزیت

کرونا

و…

شایان ذکر است که کرونا و سرماخوردگی شایع‌ترین علل تحریک غشاهای مخاطی پوشاننده بینی و در نتیجه از دست رفتن حس بویایی فرد هستند.

حس بویایی

انسداد مجاری بینی

انسداد مجاری بینی نیز از دیگر عواملی است که ممکن است باعث ضعف در حس بویایی یا نابویایی شود. تومورها، پولیپ بینی و بدشکلی استخوان در داخل بینی یا تیغه بینی از جمله از مواردی هستند که باعث انسداد مجاری بینی می‌شوند.

آسیب مغزی یا عصبی

آسیب‌های مغزی و عصبی از دیگر علل از دست رفتن حس بویایی فرد به صورت موقت و حتی دائم هستند. در اثر آسیب عصب‌ها و یا صدمه دیدن قسمتی از مغز، کارکرد عصب‌های بویایی مختل شده و فرد نمی‌تواند بویی را حس کند. از جمله از مواردی که باعث آسیب مغزی شده و در عملکرد عصب‌ها اختلال ایجاد می‌کنند، عبارت‌اند از:

کهنسالی

بیماری آلزایمر

تومورهای مغزی

بیماری هانتینگتون

مشکلات هورمونی

تیروئید کم کار

مصرف دارو به خصوص داروهای فشار خون بالا

اسکلروز چندگانه یا ام اس

بیماری پارکینسون

جنون جوانی

صرع

دیابت

حس بویایی

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی که داخل بینی را می‌سوزاند

آسیب مغزی یا آسیب به سر

جراحی مغز

سوء تغذیه و کمبود ویتامین

پرتو درمانی

اعتیاد طولانی مدت به الکل

سکته

از دست رفتن بویایی در اثر آسیب‌های مغزی خطرناک بوده و ممکن است فرد به آنوسمیا دائمی مبتلا شده باشد.

ژنتیک

در برخی از موارد شاهد آن هستیم که یک نوزاد از بدو تولد خود، حس بویایی ضعیف دارد. حتی برخی از آن‌ها به طور کل حس بویایی ندارند. عامل ژنتیک یکی دیگر از دلایل ابتلا به بیماری آنوسمیا است. البته این عامل در مقایسه با سیار عوامل به ندرت بروز می‌دهد و افراد بسیار کمی هستند که به کربویی مادرزادی مبتلا شده باشند.

همان گونه که مشاهده کردید علل بسیار زیادی وجود دارند که می‌توانند سبب از دست رفتن حس بویایی یا ضعیف شدن آن شوند. علت یابی این بیماری و یافتن آن که به چه علتی فرد بویایی خود را از دست داده تأثیر مستقیمی در انتخاب روش درمان آنوسمیا دارد.

نظر شما